fredag 28 augusti 2015

Första årets mål - 25 000kr

Hur ska jag klara mitt första mål innan jag fyller femton, som är 25 000?
Har idag ungefär 18-21 000 och måste spara ungefär 1000 -1500kr i månaden för att nå målet.

Ska hjälpa till lite hemma och av det får jag ut nästan hälften 400-450 kr, är det snålt eller bra som månadspeng till en fjortonåring? Jag kommer iallafall spara hälften i aktier/fonder och hälften i ett sparkonto som jag sparar tills marknaden är undervärderad och går in med allt.
Utöver det får jag väl erbjuda andra släktingar/grannar jobb som att tvätta deras bil eller något liknande. Andra saker jag skulle kunna göra är att dela ut tidningar på helgerna och svara på betalda undersökningar på internet. Är det någon som vet en bra sajt där en ungdom kan tjäna bra på betalda undersökningar? Vilka tidningar kan man kontakta för att få dela ut till ett bra pris?

Väldigt tacksam för svar:)
Mvh,
Morgondagens miljonär.

17 kommentarer:

 1. Tjena. Såg att du lämnat en kommentar på min sida så jag var tvungen att kolla upp din sida :). Kul att du börjar så otroligt tidigt med aktier, det kommer att gynna dig väldigt väl i framtiden. Jag hoppas verkligen att du lyckas i din karriär!
  MVH http://6mille.mot6miljoner.se/.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har insett det, att det är väldigt bra att börja tidigt med tanke på ränta på ränta-effekten:) Det är jag väldigt glad över att jag har gjort och som du säger så tror jag också att det kommer gynna mig väldigt mycket i framtiden:) Jag hoppas också att du lyckas i din karriär, och att du når dina sex miljoner som du har som mål eller? :)

   Radera
 2. Sparkvot på 50% av alla inkomster låter som ett fullt rimligt mål. Fördelen med din förhållandevis ringa ålder är att du troligtvis kommer kunna ha relativt hög sparkvot under många år. Längre fram i livet kanske andra faktorer "rör om" i dina planer som förändrar detta. Men kör hårt, och lycka till med dina investeringar.

  Mycket läsvärt finns därute, men viktigt ändå att hitta sin väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker ha sparkvot 100% tills jag flyttar hemifrån:)!
   Sedan blir det ju såklart svårare som du säger men efter all utbildning kan jag ju få högre lön, och kommer ändå försöka ha så hög sparkvot som möjligt tills jag har ett kapital som endast växer vid investeringar och inte vid sparande.
   Tack så mycket för kommentaren Johan:)
   Mvh,
   Morgondagens miljonär:)

   Radera
 3. Hej! Insåg inte att du var så ung. Klarar du att hålla i med ditt sparande kommer det bli hur bra som helst :) glöm dock inte att leva lite också! (Sparkvot på 50% tycker jag är mer än väl)

  Angående betalda undersökningar ska du vara mycket försiktig. Har också kollat runt lite på det men de flesta sidor som erbjuder sådana undersökningar kräver att man kommer från USA och att man betalar en engångsavgift för att få börja. Dessutom får man inte reda på att det inte fungerar förän man betalt... Det kanske finns sidor som fungerar för oss svenskar men jag har inte hittat någon än. Om det är någon som vet vill jag också gärna veta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe jo, jag är rätt ung för att hålla på med sparande/aktier, men det är bara bra att starta tidigt!

   Du nämner att sparkvot på 50% är mer än väl, det är det också men jag kan klara mig hur bra som helst med 100% tills jag flyttar hemifrån:) Jag har aldrig haft behov att köpa nya prylar som mobiler och spel men fått sådana grejer vid födelsedagar och på julafton.

   Sedan kommer jag såklart behöva sänka sparkvoten mycket, kanske till 50 % eller något sånt. Jag tänker kanske sluta spara någon gång när sparandes inte påverkar mitt kapital så mycket, och då övergår jag helt till investeringar skulle jag tro:)

   Jag har förstått att det finns många sådana undersökningssajter som är bedrägerier men ska leta runt lite, för vet att det finns någon bra iallafal, om jag hittar den rätta skulle det göra oerhört mycket med med min ekonomi nu i början, om jag bara sitter kanske 2h i veckan!

   Tack så hemskt mycket för di kommentar Karl!
   Mvh,
   Morgondagens miljonär:)

   Radera
 4. Intressant blogg. Kan du driva trafik till den kan du kanske också ha lite reklam genom typ google adsense, som kan ge dig lite extrastålar. Fortsätt på den inslagna vägen.

  Själv är jag 40, sparar ungefär 10-15% av min nettoinkomst i både fonder, i aktier (och aktieandelar - jag använder aktieinvest för mina börsaffärer) och en viss peng i fysiskt guld - som "inflationsförsäkring" och hedge i mitt sparande.

  Fortsätt på den inslagna vägen! Kul att se att även unga människor kommer igång med regelbundet sparande och kan se att de - faktiskt - kan bli miljonärer, bara man inte konsumerar upp alla pengar på nya prylar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jesper, tack för kommentaren!
   Jag ska snart börja med adsense när jag får regelbundet med läsare, startade ju ändå denna blogg för 1,5 vecka sedan:) Jag har förstått att det i början är bättre att inte ha reklam men tänker snart börja så att det ger mig lite extra inkomst i månaden:) Kommer du dampklicka på annonserna då för att hjälpa till lite ? Hehe:)
   Verkar vara en bra idé att ha lite sparat i guld också:) Det kommer jag också vilja göra när jag har ett större kapital:)
   Som jag nämde i förra kommentaren till Karl så har jag aldrig haft behovet av prylar såsom ny mobil och spel/dator som många andra i min ålder är beroende av:) De flesta prylar som jag har hemma, har jag antingen fått i present eller fått överta. De jag inte behöver längre kan jag väl få sälja och tjäna lite extra på det. Jag kommer absolut inte spara mina pengar till prylar utan för att kunna bli miljonär i framtiden:)

   Mvh,
   Morgondagens miljonär:)

   Radera
 5. Prylar tycker jag är en sak. Det kan jag också klara mig bra utan(något jag lärt mig på senare dagar) jag lägger hellre mina pengar på lite finare matvaror och lagar en god middag jag kan dela med min sambo och några vänner. Min poäng är att du förr eller senare kommer hitta intressen utöver sparande och du bör då unna dig :) tacka tex inte nej om dina vänner vill gå på bio eller att ta någon fika någon enstaka gång. Du kommer ångra dig senare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karl, jag förstår dig mycket väl, att man måste njuta också i livet, det är ju därför som jag tänker spara, för att kunna njuta sedan. Det ska jag ju såklart också göra under tiden med mitt sparande. Jag ska försöka kombinera njutande och sparande på ett bra sätt men nu under min barndom, så har jag rätt generösa föräldrar som står för kostnader om man t.ex ska gå på bio eller gå ut och äta med några kompisar:) Det är jag väldigt tacksam för!

   Radera
 6. Grym blogg! Och tänk att du har börjat så tidigt. Själv är jag runt 40 och har sparat/investerat några år. Det går bra, men det går inte en dag utan att jag tänker "om jag bara börjat tidigare". Jag har små barn, och en hel hög med ekonomi litteratur som väntar på dem, så fort de blir läskunniga :-) Det skall bli mycket intressant att följa din resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Moneymaker, för kommentaren! Du är 40 och sparat i några år, men tänk istället om du inte skulle börja spara förrän 60, eller aldrig ha sparat. Bättre att börja spara sent än aldrig!
   Bra idé att lära dina barn ekonomi vid tidig ålder tycker jag! Själv så är jag lite speciell och lärde mig själv, nu är det jag som lär mina föräldrar istället, hehe:)
   Med vänlig hälsning,
   Morgondagens miljonär :)

   Radera
 7. Stämmer in i föregående kommentarer, kul att du börjat spara i så tidig ålder, med den ambitionen är det inte fråga om utan när du når första millen. Glöm inte att våga ta risker i ditt sparande när du är så ung och ditt sparande i numerära siffror inte är så stort ännu. Försök att hitta några likasinnade när du börjar gymnasiet, bilda en aktieklubb eller liknande och försök dra igång ett företag som du/ni kan pyssla med på fritiden.

  SvaraRadera
 8. Ett annat tips för någon i din ålder är att inte lägga för mycket tid på att tajma dina investeringar. Statistiken säger att en endast 4% av en förmögenhets storlek beror på tajming, 4% av dina analyser och hela 92% att du sparar regelbundet. Använd dig av en nätmäklare som har låga courtage, jätteviktigt eftersom du handlar med små belopp i början, aktieinvest.se har en bra lösning för den som månadssparar mindre summor annars ska du kika på avanza och nordnet. När jag var i din ålder så jobbade jag extra på helgerna på mängder av olika ställen, ofta butiker. Som arbetsgivare så är det få saker som imponerar så mycket som när någon fysiskt kommer in på kontoret och "säljer in" sig själv. Besök din lokala matbutik eller liknande och presentera dig själv och säg att du tror dig kunna bidra med mycket för att butiken ska gå bättre. Kanske du får jobba några helger och under skolloven och då kommer du snabbt upp i dina 25000:-/ år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Moneytalks, tack så hemskt mycket för dina väldigt läsvärdiga kommentarer med många bra tips, som jag tänker följa!
   Jag ska som du säger, ta risker, försöka hitta likasinnade och spara regelbundet i aktier/fonder med låga avgifter. Jag vill gärna försöka få något extrajobb på helger/lov, då det kommer kunna göra mycket i min ekonomi nu i början.
   Tack igen,
   Med vänlig hälsning,
   Morgondagens miljonär:)

   Radera
 9. 400-500 är väl ganska normalt att få som månadspeng när man är i din ålder. Vill minnas att jag själv hade något liknande. Fick hela barnbidraget (1050 kr) när jag började gymnasiet, så det bör du kunna förhandla om hemma :)

  SvaraRadera
 10. Håller med om att det är en vanlig månadspeng, men är glad över att jag sparar allt utav det! Dessutom att jag inte har något större behov av exempelvis kläder/spel :)

  Tack för din kommentar VP!

  SvaraRadera